Сред най-добрите - Анкор Сира - Катаржина

encore2007-2010

От ляво може да видите някои от най-добрите вина излезли от Българските лозя. Катаржина стои добре на пазара с няколко достойни вина в почти всеки пазарен сегмент. Не е нужно да споменавам повече от Карпе Дием или Контемплейшънс, които често използвам за сравнение. Добри вина на добра цена – Катаржина Резерва от друга страна е много добро вино, но също така и много надценено. Цената не е всичко, но въпреки това тя има голямо влияние върху същността на едно вино. На много състезания тя е доста важен критерий. Като пример ще посоча нещо Българско – надпреварата (единственият стойностен опит за такава в България) организирана от списание Бакхус през 2008-ма за вино на годината. Виното което спечели беше Приват 2006 на Санта Сара и единствената причина да вземе трофея беше цената му която беше почти 2 пъти по малка от Рото 2006 на Тера Тангра. Фактът, че Рото е толкова скъпо го остави на второ място въпреки еднаквото му качество с Приват.

Това за което искам да говоря днес е “идеята” на Катаржина изразена в Анкор Сира през годините с реколти от 2007 до 2010. Оставям на страна медалите и всички награди, които Анкор печели по вино-турнирите и ще акцентирам върху качеството и вкусът, които ме интересуват всъщност. Реколта 2007 беше доста успешна. Беше много добра година наред с 2006 в която условията бяха най-благоприятни и същите са за реколта 2009. 2010 имаше малко повече дъжд от колкото лозята на Катаржина биха искали да получат. Въпреки това Катаржина са положили допълнителни грижи за реколтата и всичко изглежда по контрол.

Анкор 2010 ме изненада ако трябва да бъда точен – още докато наливах в чашата си ароматът се усети толкова силно, че се долови от всички краища на масата. Ароматът е толкова богат, че сетивата ти започват да възпроизвеждат плодовите нюанси, които сякаш те обграждат! Желанието ти да го вкусиш става неизмеримо и трябва да призная – вкусът е изключителен! Искам също да спомена, че ще се подобри доста ако го оставите за 1 година само да отлежи. Оставете го и си напомнете следващата зима за Анкор 2010 – няма да се разочаровате.

Анкор 2009 има доста повече да предложи обаче… То е ВЕЧЕ готово и това се усеща най-вече с вкусът му. Толкова пълен и плътен вкус… Уникален продукт и ако сте заинтересувани все още може да намерите няколко магнум бутилки от реколта 2009, които ще допълнят достойно наличните количества от Сира в избата ви. Всичко което може да очаквате от природата беше налице през 2009-та и винарите на Катаржина са се представили на нужната висота.

Анкор 2008 е достатъчно популярно и според мен е заслужено. Вкусът е очаквано добър както се знае за Анкор, но най-голямото предимство на 2008 пред другите според мен е големия потенциал които е заложен под тапата. Бих го оценил като поне 6-7 години възможност да отлежи без никакви загуби, а защо не и повече… 2008-ма се оказа много трудно да се намери в днешни дни затова ако тръгнете да го търсите ще ви е нужен и малко шанс за да се сдобиете с този индивид.

Анкор 2007 е вероятно виното към което всички гледат. Най-сполучливото на международния и родния подиум, както и най-скъпото между изброените дотук. Ще трябва да платите почти двойно в сравнение с 2010 за да държите в ръцете си (или устните си) реколта 2007. Не съм сигурен за причината… Смятам, че е чист маркетингов трик заради големия шум около това вино от всички видове медии заради неговия успех. Получи сребърен медал на Syrah du Monde и какво от това? – Нимбус Сира Премиум 2009 взе златен медал там, но не удвои цената си?! Чиста спекулация, която само вреди на доброто вино от 2007-ма. Все пак ако не сте го опитали вероятно вече сте пропуснали шанса си да пробвате това много добро вино. Има 2010, което е едно също много добро вино, и което може да засенчи голяма чест от вината които могат да му се изправят с претенции, а пък 2009 е дори над всичко това направо в листата с експонати които задължително трябва да имате ако сте ценител на Българското червено вино… и не само.

И така … Всяко от тези 4 е извънреден успех за Катаржина и всички те стоят достойно там където им е мястото – на горния рафт във всеки магазин, където стоят само най-отбраните. Цената е около 30лв. но днес може да достигне до 60 за реколта 2007, а в ресторантите дори и над 100лв. Цената е отлична за виното когато излезе на пазара което предполага, че не е надута от Катаржина, а от търговците на дребно. Търговците на дребно използват всеки удобен момент като медийни прояви или друго – стига то да води до повишаването на цената на даден артикул. Разбираемо е да, но все пак да се удвои цената?! За да не съм голословен ще напомня нещо което ни връща пак до сблъсъкът на Титаните през 2008 между Приват и Рото. Рото 2006 сега може да се намери за около 60 лв. каква то си беше и цената му през 2008-ма, но тогава Приват 2006 беше около 36лв. Сега за Приват 2006 ще трябва да приготвите поне 85лв. като местата и количествата са силно ограничени.

Нека кажа, че има и добра страна скока в цените защото това ще стимулира колекционери и всякакви любители да търсят и намират добрите вина преди да са коментирани бурно добрите им качества в пространството. Надявам се, че това ще накара и повече хора да започнат да търсят доброто Българско червено вино и ще могат все по-често да го намират сами защото дори и сега докато четете това цената на любимото ви червено вино се качва! Не се съмнявайте в това!

~ by admin on January 17, 2012.

One Response to “Сред най-добрите - Анкор Сира - Катаржина

  1. [...] Valio. I'm a startup junkie, sail…My personal favorites:Red Wine: Katarzyna Encore Syrah (http://www.redwinebg.com/2012/01…)Katarzyna Reserve 2008-2009White WineMidalidare Cuvee [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>